Prototyping

Vormmodel:

Een vormmodel is een mock-up. 
Het bepaald tijdens een ontwerp- of productiefase de ware vorm en maatdefinitie van een later te vervaardigen model van een ontwerp of product. In de software-industrie komt het begrip tevens voor bij het vroeg in het ontwikkelproces testen van de gebruikersinterface van het software-ontwerp. In onze dagelijkse praktijk betekend het een geprint model van een architectonisch ontwerp of geprint van een deel of gehele presentatie van een industrieel model.

Een mock-up krijgt pas de term prototype als het ontwerp ook echt werkt. Mock-ups zijn dus meer voorbeelden qua uiterlijk. Ze dienen om te voelen en te tonen hoe het bedoeld is.
Een vormmodel wordt voornamelijk gebruikt voor demonstraties, presentaties, als lesmateriaal , evaluaties of promotie. Vaak worden mock-ups of prototypes van een systeem ontwikkeld op het moment dat een systeem moet worden geëvalueerd. Ook bij nieuwe bouwtechnische ontwerpen worden er altijd mock-ups gebouwd. Verkopers gebruiken een vormmodel bij de (voor)presentatie van een nieuw product aan belangrijke handelspartners. Zeg maar uw mistery marketing.

Maatmodel: 

Een maatmodel is een eerste prototype waar aan de maatvoeringen voldaan wordt welke aan het uiteindelijke product of ontwerp gesteld zijn. U moet hier denken aan een product wat gebruikt wordt om de definitieve werking uit te testen. Een maatmodel kan ook een schaalmodel van een architectonisch ontwerp of artifact hiervan. 
Kwin10 kan middels 3d prints een schaalmodel vervaardigen. Zie 3d printing voor meer informatie hierover.

Snel contact